W basenie Morza Śródziemnomorskiego rośnie wiecznie zielone drzewko – oliwka. Wydaje ona owoce – oliwki, które posiadają właściwości zdrowotne zarówno spożywane na surowo czy zakonserwowane. Jednak oliwa z oliwek jest wykorzystywana w kuchni oraz w kosmetyce. Oliwa z oliwek pozyskana zostaje w procesie tłoczenia „na zimno” albo na gorąco z miąższu owoców. Najlepsza oliwa z oliwek to oliwa extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia „na zimno”. Oliwa extra virgin uzyskana jest bez wykorzystania środków chemicznych czy metod rafinacji. Owoce oliwki powinny zbierane być ręcznie. Posiada najwięcej właściwości prozdrowotnych, w Polsce nadal jest niedoceniana. Oliwa extra virgin to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, polecana jest profilaktycznie (na przykład. przed rozwojem chorób układu krążenia) oraz dodatkowo osobom przewlekle chorym (na przykład. cukrzyca, stwardnienie rozsiane). Najlepsza oliwa z oliwek zawiera wiele witaminy D, E,F, można ją używać na surowo do sałatek , a oprócz tego do smażenia. Jednakże w kosmetyce może być wykorzystana jako naturalny olejek do ciała. Wzmacnia odporność skóry, dedykowana jest osobom cierpiącym na łuszczycę, czy alergie skórne. Oliwa z oliwek może być wykorzystana, jako składnik kremów, maseczek, peelingów. Zwłaszcza polecana w celu przygotowywania kremów przeciwzmarszczkowych, a też jako maseczka do włosów suchych. Przy wyborze oliwy z oliwek należy kierować się nazwą marki i producentem, który ją stworzył. Najlepsza oliwa z oliwek zrobiona jest ze starannością i z wykorzystaniem długoletniego doświadczenia.
Zobacz tutaj: włoska oliwa z oliwek.