Jak wybrać owoce dla zdrowia

Zimowa dieta powinna być bogata w owoce i warzywa, dlatego że produkty te zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i utrzymania homeostazy naszego organizmu. Owoce, w szczególności te krajowe, zawierają zestaw niezbędnych substancji, które wspomagają nasze zdrowie. Zwolennicy diety związanej z konkretną lokalizacją przyznają, że każdy organizm najlepiej funkcjonuje wtedy, gdy zasilany jest produktami, które normalnie występują w strefie klimatycznej, w której mieszka dana osoba.

Dlatego też dla nas, mieszkających w środkowej Europie bardzo dobrym źródłem witamin powinny być owoce jagodowe. Są one uprawiane u nas od wieków, przy tym w znaczącej liczbie sytuacji wyrosną w stanie naturalnym, zatem są w pełni zaadoptowane dla naszej strefie klimatycznej. Borówki, jagody, maliny, a również inne owoce leśne mają spore ilości witaminy C witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem, który zabija wolne rodniki i tym samym opóźnia procesy starzenia się komórek, a również całego organizmu. Borówki bogate w witaminę C mogą stanowić perfekcyjne źródło antyoksydantów w diecie zimowej. Powinno się je Bez wątpienia uprzednio zakonserwować, ususzyć bądź zamrozić. Straty składników pokarmowych, w tym straty cennej witaminy C będą nieznaczne, a pomimo to będziemy mogli się cieszyć zimą doskonałym smakiem zdrowych owoców, które zawierają składniki niezbędne dla rozwoju naszego organizmu. Taka dieta ze stuprocentową pewnością przysłuży się także osobom, które prowadzą dietę odchudzającą.

Warto zobaczyć: borówka amerykańska.