W restauracji przebywają różni klienci, którzy posiadają bardzo zróżnicowane gusta zarówno pod względem napojów jak i pożywienia, dlatego misją restauratora jest implementację swojej oferty do potrzeb każdej osoby z nich. Kawiarnie w bardzo wielu przypadkach są tłumnie oblegane przez miłośników tego trunku a sklepy z kawą z kolei są oblegane przez restauratorów priorytetowo o ile te są należycie wyposażone i posiadają duży wybór dobrych gatunkowo ziaren kawy. W każdym lokalu gastronomicznym zlokalizowana jest dzisiaj ekspres do kawy, który pomaga w stworzeniu prawdziwych arcydzieł. Innowacyjne ekspresy mają wbudowane młynki do kawy, dlatego kawa dla gastronomii powinna być ziarnista, gdyż to obecnie świeżo zmielona kawa jest najlepsza i najbardziej aromatyczna przez co z kolei najchętniej po taką sięgamy. W ośrodkach miejskich rośnie potrzeba na coraz aktywniejsze życie towarzyskie, dlatego czasem odwiedzamy wspólnie z przyjaciółmi lokale gastronomiczne. Oczekujemy, że w każdym z nich czeka na nas dobra kawa ziarnista do ekspresu. Powinno się jednak mieć świadomość, że wspaniała kawa to droga kawa i za filiżankę takiej należy właściwie zapłacić. Nie ma co ufać zapewnieniom właścicieli lokali. Tania kawa oczywiście nie jest jakościową i to powinien być główny wyznacznik. Obowiązkiem restauratora jest zaopatrzenie restauracji w dobre kawy ziarniste do ekspresu. Jedynie w taki metodę może zapewnić sobie zadowolenie kontrahentów a co za tym idzie także renomę w mieście, płynność finansową i sposobność rozwoju, która dla niejednego jest najważniejsza.
Zobacz: kawy ziarniste do ekspresu.