Kawa ziarnista

Prawie każdy ma różnorakie gusty smakowe, dlatego też każdy smakosz kawy będzie szukał tej idealnej dla siebie. W polskich domach w wielu wypadkach gości parzona, czarna i mocna kawa podana w dużym kubku. W innych krajach wygląda to inaczej. Odwiedzając sklepy z kawą można się przekonać, że na rynku znanych jest choćby kilkanaście rodzajów kaw. Chociaż my w wielu przypadkach dzielimy ją na trzy grupy, w których ulokowane są parzona, rozpuszczalna i cappuccino to tak doprawdy nie wyróżniamy w tym miejscu wręcz małej części spośród wszystkich dostępnych. W krajach śródziemnomorskich modne jest picie mocnej kawy espresso, do której podany jest kieliszek grappy. kawa podana z niewielką ilością dobrego alkoholu ma bardzo pobudzające działanie i cechuje ją głęboki aromat. Dokładnie tak samo jak kawa do domu, kawa dla gastronomii powinna być doprawdy wysokiej jakości, przy czym poruszając jej temat polecam go rozwinąć i wytłumaczyć, że jakość kawy zależy od jakości ziarna i od stopnia jego wypalenia. Jeżeli poszukiwana jest wspaniała kawa do ekspresu to polecam się przygotować na niezbite trudności. W Polsce bardzo trudno taką odszukać. Na naszym rynku można uzyskać produkty zaledwie paru producentów, dzięki któremu możliwe jest przygotowywanie smacznych i aromatycznych napoi. Trudność w znalezieniu adekwatnego towaru sprawia, że restauratorzy w znaczącej liczbie sytuacji na specjalne zamówienie, bezpośrednio od producenta zamawiają kawy ziarniste do ekspresu. Wtedy natomiast filiżanka takiej jest dość droga i tylko prawdziwi miłośnicy sobie na nią pozwolą.

Warto zobaczyć: kawa dla gastronomii.