Kuchnia – ślimaki

Ślimaki jadalne kojarzyły się dotychczas jedynie z kuchnią francuską, w której są one wpisane w gastronomiczny kanon tradycyjnych potraw krajowych. Stale powiększająca się ilość ludzi jednak ceni kuchnię orientalną, dlatego zapotrzebowanie na ślimaki sprawiło, że w Polsce powstała bardzo duża hodowla ślimaka afrykańskiego, który jest odpowiednim jadalnym gatunkiem. Dużo osób nie wyobraża sobie jedzenia tych nieprzyjemnych na pierwszy rzut oka stworzeń, ale nie mając świadomości co dostali na talerzu absolutnie przekonaliby się do ichniejszym smaku. Można zauważyć, że w prawie każdym polskim mieście działa skup ślimaków. Jest to alternatywa dla hodowli, bowiem jej założenie wiąże się z bardzo dużymi inwestycjami, na które nie każdego stać. Samych hodowli w Polsce jest zaledwie wiele. Spora większość ślimaków jest przeznaczonych do importu, niemniej jednak duża ich część zostaje w państwie i znajduje własne użycie w najlepszych lokalach gastronomicznych nastawionych obecnie na kuchnię orientalną. Sama hodowla ślimaków jest trudna, ponieważ wymaga bardzo dużego zaangażowania i całodobowej opieki nad nią. Stworzenie odpowiednich warunków do rozmnażania nie tylko sprzyja ślimakom, niemniej jednak jest przede wszystkim określona prawem, dlatego w tym momencie jej zbudowanie nie jest zwykłe. Globalnie działają fermy ślimaków chociaż jest to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Odkąd granice były otwarte dużo chętniej podróżujemy i poznajemy smaki, których w późniejszym czasie w wielu sytuacjach usilnie poszukujemy w swoim państwie.

Zobacz: fermy ślimaków.