Właściwie każdy kto wyłącznie miał okazję przebywać we Włoszech i próbować prawdziwej włoskiej pizzy perfekcyjnie zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo tamtejszy smak różni się od tego, który oferowany jest u nas. Niewątpliwie, z kuchnią sprzeczać się nie można – wszak jak mówi przysłowie co kraj to obyczaj, ale pizza jest daniem, które najbardziej smakuje w wersji oryginalnej i tego powinno się się nauczyć. Sam kamień do pizzy wbrew pozorom nie wystarczy. Konieczne jest również wykorzystanie odpowiednich składników.
Pierwsza sprawa i kategorycznie najważniejsza to oczywiście mąka. W naszym kraju stosuje się w ogromnej liczbie przypadków tradycyjnej, ogólnodostępnej mąki pszennej, którą to znajdziemy w każdym mieście. Dylematem jest też nieumiejętne robienie ciasta. Takich mankamentów na nieszczęście nie zniweluje dosłownie najlepszy kamień do pieczenia pizzy jaki zostanie nam zaoferowany (zobacz – kamień do pieczenia pizzy). We Włoszech stosuje się mąki typu 00. U nas jest to rzadko spotykane, niemniej jednak wszakże czego nie robi się dla smaku i gości. Wszak skoro adekwatny kamien do pizzy to nie problem to i z mąką można sobie poradzić. Ważne jest także zapamiętanie podstawowej zasady, która mówi o tym, że sos w każdym momencie musi być robiony z prawdziwych pomidorów , a oprócz tego świeżych ziół (sprawdź też – kamień do pizzy). W tej chwili, dzięki temu włosi unikają korzystania z dodatkowych sosów. Tak na prawdę pomidory z puszki, keczup , a ponadto wszystkie inne koncentraty są w tym miejscu kulinarną zbrodnią. Pizza musi być aromatyczna i co ważne prawdziwa a osiągnięcie takiego smaku oczywiście zapewni nam sukces gastronomiczny.
Więcej: kamien do pizzy.