Polscy obywatele ostatnio bardzo chętnie robią pizzę, powstają nowe pizzerie, które to szczycą się, że robią prawdziwą, włoską pizzę. Tymczasem wiele z owych potraw, które są u nas robione, wcale pizzą nie jest. Najlepsza pizza włoska Poznań to pizza na dość grubym, ale jednocześnie puszystym cieście. Jednakże wiele pizzerii robi pizzę zbyt cienką i ponadto spaloną.
W Polsce posiadamy taki kult pizzy z dużą ilością dodatków i z minimalnym ciastem, we Włoszech natomiast to ciasto gra pierwsze skrzypce. Włoska restauracja Poznań próbuje, aby maksymalnie odwzorowywać przepisy czysto włoskie, a tym samym, aby potrawy miały ze starannością taki smak, jak w Italii. Wykorzystanie tych samych składników i dokładnie takich samych receptur stwarza, że można osiągnąć idealny efekt. W dobrej pizzy liczy się ciasto, ma być delikatne, aromatyczne, doprawione ziołami i lekkie. Nie bez znaczenia są także sosy, które dopełniają całości. Kuchnia włoska Poznań to ma być zabawa smakiem, to musi być wręcz igranie ze smakami, takie balansowanie na linie, która prowadzi do doskonałego smaku. Wymaga to edukacji, znajomości włoskiej kuchni, no i ze stuprocentową pewnością wyczucia smaku, bo bez tego nie ma mowy o udanych daniach. Kucharz musi być koneserem, rzeczywistym znawcom przysmaków włoskich. Dzięki temu będzie w stanie tak przyrządzić potrawy, żeby ichniejszym smak był zachwycający i ażeby lokal przez bez przerwy miał sporo gości. W Polsce mamy naprawdę mało lokali, które mogą pochwalić się tak wysoką jakością i tak doskonałymi smakami, ale kiedy już się takie wynajdą, to są wręcz oblegane.
Zobacz także: włoska restauracja Poznań.