W jaki sposób polecam przyrządzić smacznego kurczaka?

Jakoś tak się częstokroć składa, że mężczyźni znacznie w niewielu sytuacjach pchają się do gotowania. Dziwnym trafem garnki i patelnie nie tworzą skojarzenie samcom zbyt męsko, co jest z pewnością idiotyczną ułudą. Facet, który potrafi ugotować przepyszną potrawę nie tylko staje się bardziej niezależny, niemniej jednak ma możliwość bardzo miło zaskoczyć własną wybrankę. A miło zaskoczona kobieta potrafi się odwdzięczyć równie mile. Więc mężczyźni: do garów.

A jednak nasuwa się pytanie: co ugotować na obiad? Warto odnaleźć przepis na danie do którego mamy albo możemy zakupić składniki, któremu podołamy i na koniec będziemy mogli je zjeźć ze smakiem. Warto zwrócić uwagę na przepis na kurczaka – jest stosunkowo zwykły i nie wymaga wymyślnych składników. Dziś chciałbym zaproponować rozwiązanie nietypowe, bo wymagające kilkudniowych przygotowań. W związku z tym nieprosto sobie wyobrazić przygotowania jednego obiadu. Potrawą o której myślę jest bigos staropolski. W zasadzie trudno sobie wyimaginować bardziej męską potrawę, kojarzącą się z wybitnie męskim polowaniem. Porządny bigos, powinien być gotowany kilka dni i to jest największa jego tajemnica.

Przepis na bigos wygląda tak. Najpierw do dwóch różnorakich garów wkładamy dwie różnorodne kapusty: świeżą , a dodatkowo kiszoną. Obie ze stuprocentową pewnością najpierw kroimy, a po włożeniu do garnka zalewamy wodą. Po ugotowaniu wodę trzeba odlać, ponownie zalać świeżą wodą i wstawić jeszcze raz na ogień. Tym razem na mały ogień, na którym pod przykryciem kapusty powinny powoli bulgotać przez kilka godzin. Na zakończenie prac pierwszego dnia można połączyć obie kapusty w jednym dużym garze, niemniej jednak raczej już wspólnie ich nie gotować. Drugi dzień to wspólne gotowanie kapusty przez kilka godzin, bez żadnych dodatków. Dopiero trzeciego dnia trzeba dodać grzyby (jeżeli posiadamy suszone, to przedtem trzeba je namoczyć i pokroić) , a ponadto suszone śliwki. Pod warunkiem z całą pewnością że pragniemy zrobić bigos z grzybami, choć w sumie trudno odnaleźć bigos bez grzybów. Pod sam koniec dodać trzeba skrojoną kiełbasę. Istotne jest, by kiełbasa sama w sobie miała w jaki sposób najmniej wszelkiego typu przypraw. W razie konieczności można dodać takie mięso. Jakie? Nie ma to żadnego znaczenia. Dobrze jednakże komponować się będzie mięso z kością. Kość podczas gotowania odda dużo smaku, a po długim pobycie na ogniu mięso elegancko od niej odejdzie i będziemy mogli ją wyciągnąć. Tak, to się nazywa prawdziwe męskie gotowanie. Teraz takie przepisy: zwyczajne i skuteczne powinny spodobać się każdemu facetowi.