Z ekologią za pan brat

Żywność ekologiczna właśnie to żywność specjalnego rodzaju, zadbana i taka, która nie jest wytwarzana masowo, nie jest bogata w nawozy chemiczne. Jeszcze sto lat temu każdego rodzaju żywność produkowana na świecie była ekologiczna, bo nie zawierała przede wszystkim substancji chemicznych i nie była modyfikowana genetycznie.

Dziś, żeby uzyskać żywność prawdziwie ekologiczną, musimy udawać się do specjalnych sklepów, w których gromadzone są eko produkty.

Żywność produkowana na skalę masową zwiera co niemiara środków, które mają spowodować, że będzie ona ładniej wyglądała, że będziesz szybciej rosła , a oprócz tego że nie będzie atakowana przez rozmaite grzyby, pleśń, bakterię i zarazę.

Zdrowa żywność nie zawsze jest smaczna, ale kupując jedzenie ekologiczne mamy zapewnienie, że nie zostało ono potraktowane nawozem, który miał spowodować, że producentowi posiada się bardziej opłacać. Pestycydy, herbicydy, a też fungicydy i kilka innych – w te i inne środki chemiczne wyposażona jest żywność, którą jemy kobiety i mężczyźni dzień w dzień, czy tego pragniemy, czy nie. Jeżeli chcemy jeść jedynie produkty zdrowe i ekologiczne, powinieneś odizolować się od świata i zamknąć w wioskach ekologicznych, rozpocząć hodować wszystko poświęcając własny czas i przestać nabywać w sklepach. Jest to w praktyce niemożliwe, aczkolwiek niektórym się udaje. Hodują wszystko samemu, sami pieką chleb i sami hodują zwierzęta, bez podawania im sztucznych nawozów. Jędzą smakołyki, tj. dżem z rokitnika czy z pomarańczy, którą sami hodują. Tworzą małe społeczności.

Sprawdź: dżem z rokitnika.